Historien om Glaskojan

Innan sammanslagningen av klubbarna 2020 hade Mini Club Sweden två vandringspris som delades ut vid den årliga Sommarträffen. Det har nu beslutats att dessa vandringspris ska övergå i Classic Mini Club Swedens ägo och fortsätta att delas ut på våra Sommarträffar. Det ena vandringspriset är en blå koja i en glasmonter med plaketter med namn på alla tidigare vinnare av Sommarträffens tipsrunda. Det andra vandringspriset är en hundkoja i glas. Alla känner kanske inte till historien bakom denna unika och vackra skapelse.

Personen bakom initiativet är vår medlem Ola Sivertsson och han berättar så här:

”Jag fick en glaskoja av min kompis i 30-årspresent. Min kompis Joakims far jobbar på Kosta Boda glasbruk och de hade knäckt iden med att göra en koja av glas. Han hade frågat en av de berömda konstnärerna där om de kunde fixa till en hundkoja i glas. Kan man göra fiskar, båtar, gitarrer osv så kunde han givetvis även göra en Mini av en klump med smält glas. Ett par år senare blev jag till frågad om att anordna Sommarträffen 2006 och då Kosta är ett mycket spännande ställe fick det bli där. När jag raggade sponsorer till tips-rundan så frågade jag även min kompis far och då gjorde de en glaskoja till. Eftersom vi redan då hade det fina vandringspriset och jag tyckte att denna glaspjäs blev lite för bra som andra pris tänkte jag – varför inte göra något kul!  Den fick bli ett vandringspris för en speciell hundkoja eller prestation. Det behöver inte alltid handla om träffens finaste koja, det kan lika gärna vara en koja som har en speciell historia eller någon annan anledning som gör att utdelaren vill utse en viss person som pristagare. Den som får glaskojan får själv bestämma vem som ska få den nästa Sommarträff.”

Vem som gjort glasskulpturen är en hemlighet, då konstnären önskar detta. Det är fritt fram för fantasin att flöda, men ett tips är att han jobbar på Kosta Boda 🙂

Vem vet, nästa gång är det kanske din tur att få äga Glaskojan under ett år. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *